Aktualnie jesteś w :

Strona Główna Projekty Projekt START - KSIĄŻKA KUCHARSKA
KUCHNIA POLSKA 2

ROSÓŁ KRÓLEWSKI

1 duża drobiowa porcja rosołowa albo ½ skrzydełek kurzych

1-2 suszone grzybki

1 niewielki burak

1 duża cebula

1 porcja włoszczyny z kapustą

7 ziarenek ziarnistego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu Vegeta

10 dag cienkiego makaronu (nitki, gwiazdki, zacierki)

Garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)

 Cebulę przekroić na połowę i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika lub przyrumienić na suchej patelni. Mięso umyć pod bieżącą wodą , zalać ośmioma szklankami zimnej wody z przyprawą warzywną, dodać pieprz i zagotować na małym ogniu. Włoszczyznę poszatkować. Dodać do zupy z przypieczoną cebulą, umytymi grzybkami i obranym buraczkiem. Gotować do miękkości, przecedzić i doprawić do smaku. Wywar jeszcze raz zagotować na niewielkim ogniu, dodać makaron i gotować do 3-4 minuty (według przepisu na opakowaniu). Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

ROYAL BROTH

1 large poultry stock portion or 1 or 2 chicken wings

1 - 2 dried mushrooms

1 little beet

1 big onion

1 portion of soup vegetables with the cabbage

7 grains of the grain pepper

1 teaspoon spices vegetable of vegeta type

10 dag of thin pasta (threads, stars. small dumplings ) handful of greens chopped up (dill, parsley leaves)

Cut the onion in two and put for 5 minutes to the hot oven or to brown on the dry frying pan. Wash the raw flesh under the running water, pour eight glasses of cold water with the vegetable spice, add the pepper and boil on the small fire. Chop the soup vegetables. Add browned onion, washed mushrooms and  peeled small beetroot. Cook until it is soft, strain and season for taste. One more time  boil  the stock on the slight fire, add the pasta and  cook to 3 - 4 min. (according to the recipe on the package). Before serving sprinkle with chopped up greens.

p011_1_03_copy_copy_copy

KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA 

Składniki:
porcja rosołowa
300 g ogórków kiszonych
400 g ziemniaków
porcja włoszczyzny ( marchew, cebula, pietruszka, seler)
1 łyżeczka masła lub margaryny
1 łyżeczka "Vegety"
szczypta drobno posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
sól i pieprz do smaku

 

Mięso włożyć do garnka, zalać ok 2 l zimnej wody, dodać Vegetę i gotować całość ok. 30 min. Pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę dodać do gotującego się wywaru, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Kiszone ogórki zetrzyć na tarce o grubych oczkach, poddusić na margarynie i dodać do zupy. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokrojone włożyć z powrotem do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać zieleniną. Można podawać z kwaśną śmietaną.

CLASSIC CUCUMBER SOUP
poultry portion of meat
300 g of pickled cucumbers
400g of potatoes
soup vegetables without cabbage
1 spoon of margarine
1 spoon of vegetable flavouring 'Vegeta'
handful of chopped green- stuff (stalk and leaves of parsley, dill)
salt
pepper

Put meat into the pot. Pour cold water with 'Vegeta', cook it about 30 minutes. cut soup vegetables and potatoes and put them  into the boiling water. boil cucumbers with margarine and put into the soup. Take out meat. cut it and put it back into the soup. add salt, pepper and green- stuff. serve it with sour- cream.

p003_1_01

KARTOFLANKA NA BOCZKU

50 dag ziemniaków

5 dag boczku

1-2 cebule

3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

2 ząbki czosnku

3 kostki  rosołowe  lub 3 łyżeczki przyprawy typu vegeta

1 listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego  garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki , koperek )

2/3 szklanki przesianej pszennej mąki

1 jajko

sól , pieprz

 

Do  garnka wlać 6 szklanek wody , dodać rozgniecione kostki oraz przyprawy , zagotować . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wrzucić do zupy i gotować do miękkości . Mąkę , jajko  szczyptę soli i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce i zagnieść twarde ciasto .Palcami skubać niewielkie kluseczki formować wałeczki . Wrzucić do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie i gotować 5 minut . Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę ,  zaszklić na tłuszczu  i dodać do zupy . Ewentualnie doprawić do smaku i obficie i posypać posiekaną zieleniną .

POTATO SOUP WITH BACON
Ingredients:
50 dag potatoes, 5 dag bacon, 1-2 onions, 3 table spoons olive or good
oil, 2 garlic cloves, 3 cubes of instant  broth or 3 teaspoons  vegeta, 1 bay leaf, 5
allspice, parsley and dill, 2/3 glass flour, 1 egg, salt, pepper.

Pour 6 glasses of water into the pot, add crumbled cube broth and seasonings and
boil. Potatoes peel and dice, add to the soup and boil until they’re soft.
Flour, egg, salt and 2-3 table spoon water mix in a little bowl and
knead hard dough. Form small dumplings and add them to the
soup  and cook 5 minutes. Onions and garlic
cubes clarify in fat and add to the  soup. Season for  taste and sprinkle
chopped parsley and dill.

p003_1_03

SAŁATKA Z RYBY

1 kg ryby, 2 duże cebule, 6 plastrów ananasa, ½ słoika ogórków konserwowych
 

Rybę usmażyć w panierce i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę i sparzyć, ananasy i ogórki także pokroić w kostkę.

Zalewa:2 szklanki wody, ½ szklanki oleju, 6 łyżek octu, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżeczki cukru, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 20 ziarenek pieprzu, ok. 1 łyżeczka soli
 

Zagotować i ostudzić

Kłaść warstwy: 1 – ryba, 2 – ogórki,
3 – ananasy, 4 – cebula

Na wierzch wylać zalewę

FISH SALAD 
1kg fish, 2 big onions, 6 slices pineapple
1/2 jar pickles

Fish fry in breadcrumbs  and dice, the onions dice and blanch, pineapples and cucumbers also dice.

pickles:2 glasses water, 1 / 2 glass oil, 6 tablespoons vinegar ,3 tablespoons ketchup
3 teaspoons sugar, 4 grains allspice, 1 bay leaf
20 grains of pepper, about 1 teaspoon salt
1 can tomato sauce

Boil and cool

Put the layers: 1 - fish, 2 - cucumbers,
3 –pineapples, 4-onions

Pour the pickles on the top layer

p012_1_00_copy_copy

SAŁATKA Z BURACZKÓW

1 słoik (litrowy) buraczków czerwonych,

5 dużych ogórków konserwowych,

2 duże cebule, 5 jaj na twardo,

majonez, sól, pieprz.
 

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez.

BEETROOT SALAD 
1 jar of red beet (1 l)
5 big pickles (cucumbers)
2 big onions
5 hard-boiled eggs
mayonnaise salt pepper


 All ingredients dice, mix ,season with salt and pepper, add mayonnaise.

p003_1_02_copy

NAJPROSTSZY SERNIK

1kg tłustego sera

9 jajek

¾ kostki margaryny lub masła

1 ½ szklanki cukru

Cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej

1 porcja proszku do pieczenia na 1kg
lub 2 porcje na 50dag

Garść grubo posiekanych orzechów
(włoskie lub arachidowe)

Sól

Tłuszcz i tarta bułka do formy

 

Tłuszcz stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę (możemy także wykorzystać dostępny w wielu sklepach ser mielony). Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze stopionym masłem i serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oprószyć przez sito mąką przesianą razem z proszkiem i wszystko delikatnie wymieszać , aby powstała jednolita masa. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200⁰C) na godzinę.

THE SIMPLEST CHEESE-CAKE
1 kg of fat cheese

9 eggs

¾ block of margarine or butter

1,5 glass sugar

vanilia sugar

3 spoons wheat flour

1 portion of powder for baking for 1 kg or 2 portions

handful thickly cut walnuts

salt

fat and breadcrumbs for form

 

Fat melt and cool for room temperature. Cheese grind twice ( we can also use  ground cheese avalible in store ). The yolks whip with sugar and vanilla, sugar mix with melted butter and cheese. Whip the  whites with pinch of salt to get firm foam. Sprinkle the flour mixed with baking powder  and everything delicately mix in order to get a smooth  mass. Put to the  greased and breadcrumbed  form and sprinkle chopped nut. Put to the hot oven 180- 200 C  for one hour.

p012_1_01_copy_copy

MAKOWIEC

1 szklanka maku, 1 szklanka cukru ,garść mieszanych bakalii, 20 dag małych bezów, szklanka ubitej śmietany kremówki, aromat migdałowy, cukier waniliowy, tłuszcz do formy(tortownicy).
 

Jeśli korzystamy ze zwykłego maku należy go najpierw umyć na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.

POPPY SEED CAKE
1  glass sugar, 1  glass poppy, handful mix fried tropical fruit, almonds, nuts and raisins
200 g small meringue, one glass whipped cream,  almond aroma, vanilla sugar ,
fat to grease the  oven-pan (round).

If we use ordinary poppy we must wash it previously on a sieve, next pour  boiling water and leave for several hours, best for the whole night. Next day drain the poppy and grind three times. Fruit and nuts chop into small pieces. Of sugar, sugar vanilla and 3-4 spoons boiling water cook thick syrup and add several drops of  almond aroma, poppy and fruit and nuts mix. Cool down. In the greased pan place the layers of poppy and meringue. Cover with foil and place in the fridge for  two hours. Serve decorated with whipped cream.



p011_1_02_copy