KUCHNIA AMERYKAŃSKA

 

     

 

 

 

AMERICAN CAKES WITH STRAWBERRIES

 

Dough elements

two glasses of flour,
small baking powder,
one spoon of sugar,
five spoons of butter,
1/2 glass of milk,
1/4 glass of soured cream 18 %.


Method of prepared:
Mix flour, sugar and 1/2 spoon of salt in the bowl. Add finally chopped butter and produce. Next add milk mixed with soured cream (18%) and mix it all together exacly. Dough form in ball and knead shortly. Form in this dough rectangle ( thic about 2 cm ) and cut eight rings ( diameter about 8 cm ). Put rings to oven wormed up to temperature 220 C and bake about fourteen minutes.

Stuffing:
four glasses of strawberries,
1/4 glass of sugar,
one glass of whipped cream,
three spoons of castor  sugar,
1/4 spoon of vanilla sugar,
three spoons of butter.

Method of prepared
Strawberries wash, drain off, dispose of stalk, cut to quarter, cover with sugar and put it. Whipped cream whip up with castor sugar, vanillas and put it into fridge. Every rings of dough notch. Inside of this "bun" rub with butter. Next put strawberries with juice and whipped cream inside.

PLACUSZKI AMERYKAŃSKIE Z TRUSKAWKAMI

Ciasto składniki
2 szklanki mąki,
mały proszek do pieczenia,
łyżka cukru,
5 łyżek masła,
pół szklanki mleka,
ćwierć szklanki śmietany 18%.

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę, cukier i pół łyżeczki soli. Dodać drobno posiekane masło i wyrobić. Następnie dodać mleko wymieszane ze śmietaną i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę i krótko zagnieść. Z tak przygotowanego ciasta uformować prostokąt ( o grubości około 2 cm ) i wyciąć z niego 8 krążków ( o średnicy około 8 cm ).  Krążki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C i piec około 14 minut.

Nadzienie
4 szklanki truskawek,
ćwierć szklanki cukru,
szklanka śmietanki tortowej,
3 łyżeczki cukru pudru,
ćwierć łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżki masła.

Sposób przygotowania
Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz z wanilią i odstawić do lodówki. Każdy krążek ciasta naciąć. Środek tej "bułeczki" wysmarować masłem. Następnie do środka włożyć truskawki z sokiem i bitą śmietanką.


 

JAMBALAYA 

Dish for 4-6 people
Ingredients
Oil -- 3 tablespoons
Chicken, cut into serving portions -- 1 1/2 pounds
Salt and pepper -- to season
Andouille sausage cut into 1-inch rounds -- 1/2 pound
Bell peppers, finely chopped -- 2
Celery, finely chopped -- 3 stalks
Garlic, minced -- 2 to 3 cloves
Tomatoes, crushed or chopped -- 1 cup
Water or stock -- 6 cups
Rice -- 3 cups
Thyme -- 2 teaspoons
Bay leaf -- 1
Salt and pepper -- to taste
Shrimp, peeled and deveined -- 1 pound

Method

Heat the oil in a large pot over medium-high flame. Season the chicken pieces with salt and pepper and brown them on all sides in the hot oil. Remove to a plate. Add the sausage to the pot, brown it in the oil, then remove it to the plate with the chicken and set aside.

Add the onion, peppers, celery and garlic to the pot and saute until the onion is cooked through and translucent, 4 to 5 minutes. Stir in the tomatoes and cook another 3 or 4 minutes.

Return the chicken and sausage to the pot and stir in the stock or water, rice, thyme, bay leaf, salt and pepper. Bring to a boil, then reduce heat to medium low and simmer for about 15 minutes, stirring once or twice.

Stir in the shrimp, cover and simmer for another 15 minutes, or until the rice is cooked through.

Remove from heat and let rest 10 minutes before serving with lots of hot sauce.

JAMBALAYA
 

Danie na 4-6 osób
Składniki:
3 łyżki oleju

1.5 porcji kurczaka

Sól i pieprz - do smaku
Kiełbasa
1 / 2 papryki, drobno posiekanej

2 selery, drobno posiekane

3 ząbki czosnku

Mięso mielone

2 lub 3 pomidory posiekane

1 szklanka wody lub wywaru

6 filiżanek ryżu

3 łodygi tymianku

do gustu krewetki.



Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w garnku. Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem ,na wszystkie strony. Do gorącego oleju dodaj kiełbasę , poczekaj aż się zarumieni, a następnie wyjmij kurczaka na talerz i odstaw go. Dodaj cebulę, paprykę, seler i czosnek do garnka, gdy cebula zarumieni się odstaw ją na 4 lub 5 minut. Wymieszaj pomidory i gotuj kolejne 3 lub 4 minuty. Wrzuć kurczaka i kiełbasę do garnka i wymieszaj z wodą lub wywarem oraz ryżem tymiankiem, liściem laurowy, solą i pieprzem. Poczekaj do wrzenia, zmniejsz ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając raz lub dwa razy. Wymieszaj krewetki, przykryj i gotuj jeszcze 15 minut, aż ryż będzie ugotowany. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Przed podaniem dodaj dużo sosu.

LIME CAKE 

The name of this classic American dessert comes from the Florida Keys where once, until a hurricane destroyed many of the orchards, limes were grown in abundance.

Ingredients

Lime filling
4eggs, seperated
1 X 400 g tin sweetened condensed milk
2 tbsp grated lime zest
150 ml freshly squeezed lime juice, (from 5-6 limes)
1/2 tsp cream of tartar

 

Cream topping
250 ml whipping cream
 tbsp vanilla sugar, (make by burying 2-3 vanilla pods in sugar and leave for 1 week)
zest of 1 limes, pared into fine shreds

Method
1.
Roll out the pastry and use to line a 23 cm tart tin. 
2. Take long thin strips of foil and fold them over the edge of the tart, to protect ad support the sides. Prick the base all over with a fork. Chill for 30 - 40 mins. 
3. Bake in a preheated oven for 190C (375F) Gas 5 for 8-10 mins until lightly coloured. 
4. Beat 1 large egg white with a fork to break it up. 
5. Remove the foil and brush the inside of the case with the egg white. 
6. Return to the oven for another 8-10 mins, or until the pastry is brown and crisp. 
7. To make the lime filling, put 1 whole egg and 3 egg yolks in a bowl and beat until blended. Whisk in the condensed milk and the lime zest. Gradually whisk in the lime juice. 
8. Put the egg whites and cream of tartar in a separate, grease free bowl and whisk until stiff but not dry. 
9. Beat 2 tablespoons of the egg white mixture into the egg yolk mixture, then fold in the remainder with a spatula. Scrape into the pastry case and bake in a preheated oven at 180C for about 20 minutes or until it has risen and just firm in the centre. Remove from the oven and let it cool on a wire rack. It will deflate as it cools. 
10. When cool, make the topping. Put the cream and 2 tablespoons of the sugar in a bowl, whip until soft, then spread over the lime filling. 
11. Toss the shreds of lime zest in the remaining sugar and use to decorate the tart.
Serve cold but not chilled.

CIASTO LIMONKOWE
 

Składniki

Nadzienie limonkowe:
4 jajka
1 puszka (400g) słodzonego skondensowanego mleka
2 łyżki startej limonki
150 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
1/2 łyżki kremu z sera typu tartar 

Krem:

250 ml śmietany kremówki

3 łyżeczki cukru waniliowego ( lub 2-3 strąki wanilii pozostawione w cukrze przez tydzień)

1 dobrze starta skórka z 1 limonki

Przygotowanie

1. Rozwałkować ciasto, układać limonkę z puszki w liniach (23cm)

2.Wziąć długie, cienkie paski folii aluminowej i zawinąć brzegi ciasta. Schłodzić przez 20-30min.

3.Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, od 5 do 8-10 minut, aż sie lekko zarumieni.

4.Roztrzepać duże jajko widelcem.
5.Zdjąć folię .
6.Włożyć spowrotem do piekarnika, na około 5- 10 min, aż ciasto będzie brązowe i kruche.
7.Aby zrobić krem z limonki, należy wbić jedno całe jajko i trzy żółtka do miski, wymieszać.  Dodać skondensowane mleko i skórkę z limonki. Ubijać w soku limonkowym.
8.Wymieszać białka i ser oddzielnie, następnie w jednej ,misce ubijać na sztywno.
9.Przełożyć dwie łyżeczki białka do żółtek, następnie dodać resztę za pomoca łopatki. Wlać ciasto do foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni C, przez około 20 min, lub do czasu podniesie się środek ciasta. Wyłączyć i otworzyć piekarnik, ciasto pozostawić na  półce piekarnika. Ciasto stygnąc spuści z siebie powietrze.
10.Kiedy ciasto sie schłodzi, przybrać. Wlać śmietankę i dwie łyżki cukru do miski, lekko wymieszać, a potem dodać nadzienie limonkowe i także wymieszać.

11.Dodać resztę limonki i udekorować tartę. Podawać chłodne, ale nie prosto z lodówki.





 

EASY PIZZA RECIPE

Ingredients (for 4 people)
1 cup of warm water
3 1/2 cups of flour
2 tablespoons of olive oil
2 teaspoons of honey
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of yeast
1 medium-size green papper,
¼ kilogram of mushrooms
Ketchup
½ kilogram of cheese
2 small sausages
Peper

 Method
1
. Put warm water into a bowl. Add salt and honey and mix with a spoon. Add yeast, mix and let it sit for about 10 minutes.
2. add flour and olive oil and start mixing.
3. Let it sit for about another hour.
4. Put on some tomato sauce.
5. Put on your pizza topping (some green peppers, mushrooms, ketchup, cheese, sausage, salt and pepper)
6. Bake the pizza in your oven at 200 C for about 20 to 25 minutes.

PRZEPIS NA LATWĄ PIZZĘ
 

Składniki (dla 4 osób):

1 filiżanka zimnej wody

3 ½ filiżanki mąki

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe miodu

1 łyżka stołowa soli

1 łyżka stołowa drożdży

1 średnia zielona paprika

¼ kg pieczarek

Ketchup

½ kg sera

2 małe kiełbaski

Pieprz

 

Przygotowanie:

Wlej zimną wodę do miski. Dodaj sól i miód, wymieszaj łyżką. Dodaj drożdże, wymieszaj i odłóż na ok. 10 min.

Dodaj mąkę i oliwę z oliwek, mieszaj.

Odłóż na kolejną godzinę.

Nałóż na ciasto sos pomidorowy.

Ułóż na tym wybrane dodatki ( zieloną paprykę, pieczarki, ketchup, ser, kiełbaski sól i pieprz).

Upiecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 20-25 min.


 

 
 

 

     
     

 

..::poprzednia:..